Skip to content

Pozvani na vjeru i kada ne vidimo sve

Ovih nekoliko mjeseci susrećemo se s izazovima koji pogađaju čitav svijet. Odjednom smo pozvani na izolaciju. Nekima se to čini kao prevelik poziv, nešto što ograničava. No, sagledajmo ovaj donedavno svijetu nepoznat virus Covid-19 kao priliku da se još više udružimo u vjeri, pomažemo si i prisjetimo se Njega koji nas uvijek vjerno čeka i poziva. Stoljećima smo svjedoci kako On poziva i ima svrhu čak i u najtežim trenucima. Sada nam se možda čini kao da to sve nema smisla, no pokušajmo ovo vrijeme iskoristiti u brizi za svoje zdravlje koje nam je On dao, ali i primijenimo Njegov primjer nesebične ljubavi i vjere. Pomozimo jedni drugima i budimo primjer vjere. Pogledajmo zajedno naš primjer vjere, Abrahama.

Bog je Abramu, kojemu je kasnije promijenio ime u Abraham dodijelio poseban zadatak, a on je vjerno poslušao i odazvao se na taj poziv. Bog ga je pozvao da ode iz svog doma, iz onoga što dobro poznaje. Rekao mu je da će s njime biti Njegov blagoslov. Kada smo s Bogom, možemo očekivati Njegove blagoslove. S Abrahamom je išao i Lot, sin njegova brata i njegova žena Saraja kojoj je poslije promijenjeno ime u Sara. Božji plan za Abrahama bio je da ode u zemlju kanaansku. Bio je vjeran i zbog toga mu se i Bog pokazao (Postanak 12,7). U Postanku 13,8 piše kako Abraham nije htio da bude svađe ili razdora, pa je predložio Lotu da se odvoje. Ovdje već zamjećujemo kako Abraham želi biti mirotvorac. Nakon odvojenja Bog je ponovo slao Abrahama na put. Kad se Bog pojavio Abrahamu u viđenju, ohrabrio ga je riječima: „Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita; a nagrada tvoja bit će vrlo velika!“ (Postanak 15,1). Međutim, Abraham nije imao potomstva, pa se povjerio Bogu. Na to mu je Bog odgovorio obećanjem: „Pogledaj na nebo i zvijezde prebroj ako ih možeš prebrojiti. A onda doda: „Toliko će biti tvoje potomstvo“ (Postanak 15,5). Abraham je nakon toga povjerovao Bogu, nije sumnjao. Bog se nekoliko puta ukazao i govorio Abramu, a kada mu je bilo devedeset i devet godina, sklopio je s njim SAVEZ i rekao mu je da će biti otac mnogih naroda. Nakon toga mu je promijenio ime. Kad se Bog pojavi u životu pojedinca, mijenja sve. Naravno, ako je taj pojedinac poslušan kao što je bio Abraham. To ne znači da će nama promijeniti ime, ali kada ga s vjerom i poslušnošću prihvatimo u svoj život, mijenja nas u novog čovjeka. On nas mijenja počevši od srca.

Bog nije samo tražio od Abrahama da se pridržava njegova saveza, već je to tražio od njegova potomstva i od svih naraštaja (Postanak 17,9). Stoga to uključuje mene i tebe. Dužni smo držati se saveza, tj. obećanja, jednom kada smo prihvatili Boga u svoj život. To ne činimo jer moramo, već je to posljedica naše ljubavi prema Njemu. Saraji je Bog promijenio ime u Sara i odlučio ju blagosloviti sinom. Obećao je da će ona biti majka narodima (Postanak 17,16).
Iako je po Sarinom savjetu Abraham već imao sina Jišmaela sa sluškinjom, Bog mu je obećao sina sa Sarom, s kojim će sklopiti vječni savez (Postanak 17,19). Boga nije omela njihova neposlušnost, već je i dalje radio na svome planu i Abrahamovom srcu. Božji blagoslovi uvijek su bili s njime (Postanak 24,1). Mi isto želimo i vama! #ŽIVI ZA NEŠTO VIŠE

OBAVIJEST O KOLAČIĆIMA

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga, kao i za dobivanje statističkih podataka o tome kako korisnici pregledavaju naše stranice. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.