Skip to content

Pravo prijateljstvo

Poznaješ li ti srce svojih najboljih prijatelja?

Kada razmišljamo o prijateljstvima, može nam na um pasti nekoliko asocijacija. Neke od njih su prijatelji i njihov broj na društvenim mrežama. Možete pomisliti, pa ja imam puno prijatelja jer su mnogi prihvatili moj zahtjev za prijateljstvo. Jesu li oni zaista pravi prijatelji? No, recimo da neka osoba ima 1000 prijatelja online, bi li to značilo da ih svakog osobno poznaje i provodi vrijeme s njima? Naravno da ne jer nitko nije u mogućnosti imati toliko prijatelja ili održavati odnose s tolikim brojem ljudi. Već je pravi izazov danas održavati nekoliko bliskih odnosa. Pokušajmo zajedno pogledati jedan poznati primjer iz Biblije. Primjer Davida i Jonatana pravi je primjer vjernog i autentičnog prijateljstva koje se isto tako susrelo i s kušnjom. Vidimo kako je njihovo prijateljstvo izdržalo i bilo snažno jer su se obojica obvezala biti međusobno vjerni. Ovdje si možemo postaviti pitanje, jesmo li i mi ti koji su vjerni svojim prijateljima? Naime, oni su odlučili da ne žele odnos bez da zaista upoznaju srca jedno drugog. Poznaješ li ti srce svojih najbližih prijatelja?

Pravo prijateljstvo često će se suočavati s pritiskom ili krizom. To dobro vidimo u Šaulovu primjeru, koji je postao ljubomoran na Davida do te mjere da ga je čak htio ubiti i na taj način ga se riješiti. I danas će se svako pravo prijateljstvo susresti s pritiscima. Jonatan je osjetio veliki pritisak kada je saznao za namjere koje je imao Šaul. Jeste li se vi susreli s pritiscima ili krizom u prijateljstvu?

Kasnije, saznajemo da je David morao pobjeći kako bi spasio svoj život, a Jonatan je riskirao tako što je Davidu nabavljao informacije o okolnostima i situaciji. Posjetio ga je u osami. Jeste li vi voljni posjetiti prijatelje kada su u „osami” ili se nalaze u teškim okolnostima u životu? Riskiranje u današnje vrijeme znači da smo spremni na sve, čak i uzeti odgovornost i pomoći najbolje što možemo svojim prijateljima. Ako prolaze kroz zdravstveno, emotivno pa čak i financijsko stanje. Moramo si postaviti pitanje, jesmo li ih spremni prigrliti i pružiti ruku ili biti rame za plakanje, a to često uključuje emocionalni rizik. U našem je primjeru Jonatan u srcu odlučio kako će se u potpunosti žrtvovati za Davida.

Zašto je njihovo prijateljstvo bilo toliko snažno? Obojica su upoznavali i voljeli Boga. Prebrodili su i udaljenost zbog Davidova odlaska i bijega od kralja Šaula. No, kada su se ponovo vidjeli, obnovili su prijateljstvo. Obojica su imala nešto zajedničko – ljubav prema Bogu koja ih je uvijek pratila i vodila na pravi put. Jonatan je ohrabrivao Davida, poticao ga je da izdrži i govorio mu da Bog sigurno ima plan za njega. Njih dvojica nisu samo voljela provoditi vrijeme zajedno, razgovarati i raditi mnogo zanimljivih stvari, već su bili povezani ljubavlju i upravo zato kršćansko prijateljstvo ima veliku prednost.

Tuga koju je osjećao David nakon Jonatanove smrti još je jedan dokaz njihova prijateljstva. Govorio je kako ga je volio, nije ga bilo strah to izreći i drugima biti svjedočanstvo i primjer pravog prijateljstva. Svako je prijateljstvo važno, no recept će biti bolji uz Božju ljubav kao jedinstveni sastojak. #ŽIVI ZA NEŠTO VIŠE

OBAVIJEST O KOLAČIĆIMA

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga, kao i za dobivanje statističkih podataka o tome kako korisnici pregledavaju naše stranice. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.