Skip to content

Tražite li ljubav?

Ne postoji osoba na svijetu koja nije razmišljala o tome što je to ljubav. Nju možemo iskusiti već od djetinjstva kroz roditelje, prijatelje, djeda, baku, rodbinu. No, kada dođemo u neke tinejdžerske godine, tada još više osjećamo potrebu biti voljeni i prihvaćeni. Želimo biti s ljudima sličnima sebi, želimo rasti, a pri tome imamo razne osjećaje kroz koje prolazimo u tim osjetljivim godinama. Neki čak idu toliko daleko da žele pronaći ljubav svog života i misle kako će njihov život biti savršen ako što prije nađu tu osobu. Naime, Božja riječ govori nam nešto drugo o tome što je i kakva je ljubav. Umjesto da tražimo nekog posebnog da nam pruži ljubav, prvo sami moramo naučiti voljeti Boga, sebe, a potom ćemo moći voljeti i druge. Kako je to moguće? Svijet će nam često reći da ako nađemo srodnu dušu, da će sve biti u redu, život će odjednom biti kao iz bajke. Nažalost, to je daleko od istine i to prolazi samo u filmovima i reklamama. Istina je puno bolja, ohrabrujuća. Nekad trebamo biti spremni raditi na sebi, zapravo dopustiti Onome tko nas je stvorio da radi na nama. To je cjeloživotni proces, no Bog nam može dati znak kada smo spremni da u svoj život pozovemo nekoga tko će biti uz nas kao prijatelj i partner. U tinejdžerskim godinama često smo zbunjeni jer još uvijek rastemo. Želimo sve odmah ili imamo potrebu biti kao drugi. Kako ne bismo bili zbunjeni, pogledajmo zajedno kakve vrste ljubavi postoje. U tome nam može pomoći poznati kršćanski autor C. S. Lewis. U knjizi Četiri ljubavi objašnjava četiri grčke riječi za ljubav koje nam je Bog ostavio kako bismo razumjeli značaj prave ljubavi.

PRVA VRSTA LJUBAVI: STORGE
Najsličniji opis ove riječi je privrženost, zapravo veoma bliska, instinktivna ljubav koju osjećamo prema obitelji. Nitko nije trebao reći našoj majci da nas nahrani. Ona je to učinila iz privržene ljubavi prema nama. Lewis kaže da je ta ljubav „čvrsta i trajna”. Ne temelji se na onome što radite, već na onome što jeste.

DRUGA VRSTA LJUBAVI: PHILEO
Sljedeća ljubav o kojoj je pisao Lewis je phileo i ta riječ predstavlja prijateljstvo. U svijetu s društvenim medijima teško je reći koga možete zvati pravim prijateljem. Prema Lewisovu objašnjenju, prijatelji dijele nešto zajedničko. To bi moglo biti nešto jednostavno kao hobi ili nešto dublje i važno kao vaša vjera. Dobri su prijatelji:

• blagi i dragi (Efežanima 4,32)
• mudri (Mudre izreke 13,20)
• pouzdani (Izreke 11,13)
• puni ohrabrenja (1 Solunjanima 5,11)
• spremni pomoći jedni drugima da rastu i mijenjaju se (Mudre izreke 27,17).

TREĆA VRSTA LJUBAVI: EROS
Mnogima je prva pomisao kada spomenu ovu vrstu ljubavi: romantika, poljupci, strast i svadbena zvona. Bog je osmislio privlačnost između muškarca i žene. Stvorio je sliku da dvoje postane jedno kroz brak. Također, stvorio je strast i ljubav kao Njegov dar nama. Sve je to dobro i lijepo ako se dvoje ljudi zauvijek obećaju jedno drugome. Ova je vrsta ljubavi često pogrešno shvaćena i isprepletena grijesima. Jedan od načina na koji mi danas krivo shvaćamo eros je kad mislimo da će romantika i seksualni odnosi zadovoljiti svaku našu potrebu, baš kao u filmovima. Dečko upoznaje djevojku, zaljubljuju se i upotpunjuju. No, to na taj način gotovo nikada ne završava. Kada sam bila u srednjoj školi, mnogo mojih prijatelja nadalo se da će ih veza učiniti vrijednima ili im dati svrhu. Ali Bog nije osmislio pravu ljubav da nas tako upotpuni.

GDJE JE PROBLEM?

Zapravo, Lewis kaže da je Bog stvorio ljubavne odnose kako bi bili predivni te trajali čitav život, ali oni sami po sebi nisu dovoljni. Ljubav kada nije doživljena na pravi način, može nas slomiti. Prijateljstva mogu biti plitka. Romantika može biti opsesivna. Možda potječete iz obitelji u kojoj je slomljeno povjerenje, možda su vas izdali vaši prijatelji, možda vas je netko snažno povrijedio. Sigurno se možete povezati s nekim od ovih primjera. Bog je stvorio te tri ljubavi kako bismo uživali i pružili ih drugima. Ali, postoji samo jedna ljubav o kojoj uvijek možemo ovisiti. Ta se ljubav zove AGAPE.

Agape je vrsta ljubavi koju obećaje Bog. Nepromjenjiva, bezuvjetna i vjerna ljubav. To je najdragocjenija od svih ljubavi. Kralj David napisao je Psalam 63 u pustinji nakon što je izbačen s trona. Sve prve tri vrste ljubavi iznevjerile su ga. Njegov sin (storge) vodio je pobunu protiv njega. Mnogi njegovi prijatelji (phileo) napustili su ga. Započeo je velik kaos zbog njegove afere (erosa) s Bat-Šebom. Ipak, evo što je rekao Bogu: „Tvoja postojana ljubav bolja je nego život“ (Psalam 63,4). Očito je David znao da može računati na Božju ljubav (agape).

Rimljanima 5,8 kaže: „Bog pokazuje svoju ljubav prema nama u onome što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.” Nema veće ljubavi od onoga kada se Isus žrtvovao za nas. Umjesto da se makne od nas, On nas uvodi u svoju obitelj. Ne odbacuje nas kao neprijatelje, On nas naziva svojim prijateljima. Nikada nas neće ostaviti usamljene jer je on poput mladoženje koji nestrpljivo očekuje biti sa svojom nevjestom. Njegova nevjesta smo mi. Takva ljubav može ispuniti svaku našu potrebu. Omogućuje nam da volimo druge na pravi način.

Sada znate kakve vrste ljubavi postoje. Ponekad je samo potrebno strpljivo čekati da jedna od njih dođe u vaš život. Bog želi da znate kako agape ljubav već imate. Nismo stvoreni da nas netko upotpuni jer prvo trebamo biti ispunjeni u Bogu. #ŽIVI ZA NEŠTO VIŠE

OBAVIJEST O KOLAČIĆIMA

Koristimo kolačiće za poboljšanje naših usluga, kao i za dobivanje statističkih podataka o tome kako korisnici pregledavaju naše stranice. Ako nastavite pregledavati, smatramo da ste prihvatili da koristimo kolačiće. Više informacija možete pronaći ovdje.